vrijdag 28 december 2012

Mijn Moment 2012


Soms voel ik mij een evangelist; De sociale media boodschap uitdragen.
Heel populair in Nederland is http://www.mijnmoment.com #mijnmoment

Bekende en minder bekende Nederlanders vertellen er over hun afgelopen jaar. Mooie verhalen, vaak heel openhartig, boordevol liefde of oeverloos verdriet. Het leven zoals het is.

Omdat de schrijfmodus er nog altijd een beetje is, zet ook ik als gewone Vlaming mijn afgelopen jaar kort op papier. Mijn moment. Het doet mij trouwens denken aan die schitterende jaarboeken van Winklerprins. Weet je trouwens dat deze week de laatste papieren - echte - Newsweek van de persen rolt? Over en uit: vanaf volgende maand enkel nog digitaal beschikbaar. Nostalgie in het digitale tijdperk waarin we volop zitten.

En dat digitale is het nieuwe normaal zoals Peter Hinssen dit mooi verwoordt in zijn gelijknamig boek. The sky lijkt wel de limit, want het gaat verdorie hard.

Social media

Dat brengt mij bij het thema ‘social media’ waar ik afgelopen jaar quasi onafgebroken mee bezig was.

Mijn eerste boek ‘Succesvol met sociale media’ dat eind 2011 het levenslicht zag, verkocht prima. We zitten ondertussen aan een 3de druk met een gewijzigde editie. In deze nieuwste versie bracht ik meer dan 25 toevoegingen en aanpassingen aan.

Een boek schrijven helpt prima om mijn boodschap te verspreiden. Onbekenden vragen mij plots voor een spreekbeurt. Vind ik leuk. Mijn dagen waren dan ook goed gevuld. Wie mij al aan het werk zag, weet dat ik telkens mijn kennis en passie tracht over te brengen naar mijn publiek. Meestal slaag ik daar ook in en krijgen de toehoorders goesting om met die sociale media aan de slag te gaan.

Maar al die roadshows - soms voel ik mij een Raymond Van het Groenewoud, ik heb zalen doen vollopen, ik heb zalen doen leeglopen - vragen ook veel energie. Als ik vanuit een of ander donker gehucht weer richting (t)huis rijd, ben ik wel eens ‘op’. Mijn trouwe iPhone voelt mij meestal goed aan en meldt dan “Batterij bijna op”.

Pixular

Die bekendheid gaf ook ons bedrijf Pixular - dat ik samen met Patrick run - een boost. Na 13 jaar als zelfstandig ondernemer aan de slag te zijn, ben ik best tevreden. Alhoewel het niet altijd evident is om onze eigen baas te zijn, want er kom toch wel één en ander bij kijken.

Met Femke erbij hebben we een prima ploeg. Ik hoop dat ze het komende jaar met haar beide voeten op de grond blijft ;-) Na haar tumultueuze val eind vorig jaar, blijft ze onze spilfiguur.

Onze klantenportefeuille groeit ieder jaar verder aan. Nieuwe mensen en sectoren leren kennen, maakt mij vrolijk. En geeft mij zin om kennis en kennissen te delen. Dus zakelijk zit alles best wel snor.

Mark

Maar... het is niet altijd rozengeur en maneschijn. Mensen komen en mensen gaan. Zo ook afgelopen nazomer toen vriend Mark er plots niet meer was. Samen met vele anderen heb ik gedaan wat mogelijk was. En dan komt dat plotse nieuws van zijn dood dubbel zo hard aan. Ik herinner mij nog heel goed waar ik was toen ik die vreselijke telefoon kreeg. Mijn eerste reactie was er één van ongeloof, het leek allemaal zo onwezenlijk.

Maar dan komt snel de realiteit. Mark is er niet meer. Straks voor het eerst een nieuwjaar zonder hem, geen nieuwjaarsreceptie met Mark, in april voor het eerst geen verjaardagswensen meer, … Het blijft een leeg gevoel. Ik hoop dat hij het daar aan de andere kant prima stelt. En Mark, wij van hieruit doen ons best.

Een nieuw jaar

En wat brengt 2013? Ongetwijfeld een hele boel uitdagingen. Voor mijzelf misschien wel de lat wat minder hoog leggen en ook eens neen durven zeggen. Wat meer tijd maken voor ons gezinnetje en voor mijzelf staan met stip op mijn to do lijst.

Stefaan, komt er nog een boek? Inderdaad, ik ben volop bezig met het verwerven van kennis over sociale media en onderwijs. Als verantwoorde ouder stel ik vast dat leerkrachten & schooldirecties daar vaak geen kaas van hebben gegeten. Daar wil ik snel iets aan doen. Want zoals de pedagoog Jean Piaget het mooi verwoordde: “We moeten onze kinderen leren wat ze moeten doen als ze niet weten wat ze moeten doen”.

Een 2de boek

Kinderen en ouders moeten digi-bewust worden. Duidelijk weten welke kansen die nieuwe media inhouden, maar ook beseffen dat er valkuilen zijn. Net zoals aan alle dingen in het leven, zijn er ook hier twee kanten aan.

Qua timing voor de lancering van het 2de boek, mik ik op het begin van de lente. Als straks de rondborstige vogeltjes weer enthousiast fluiten, hoop ik mijn ei te kunnen leggen. “Meester, hij begint weer” met een lentegroene kaft lijkt mij wel een leuk idee.

Een bekende schrijver zei ooit dat je om je als man onsterfelijk te maken je 3 dingen moet doen in het leven: Je moet een kind verwekken, je moet een boek schrijven en je moet een boom planten. Wel, in 2013 neem ik mij voor om een boom te planten ;-)

Jou wens ik een prettig eindejaar toe en een voortreffelijk nieuw jaar.

Dat het voor jou en al jouw dierbaren een jaar moge worden uit de duizend.

Warme groet,


Stef.

3 opmerkingen:

Jan Mulder zei

Beste Stefaan,

Het is mij een groot genoegen U te hebben leren kennen in 2012. Een genoegen met mooie en merkwaardige momenten in Amsterdam.

Van goede gesprekken, een bord met enkel een stuk vlees en inspiratie over en weer.

En met veel genoegen zal ik het veel bezongen Kortrijk bezoeken in 2013.

Big Hug,
Jan Mulder

Koen Van Loo zei

Mooie nieuwjaarsbrief Stefaan. Ook zeer blij u en uw passie te moge kennen. Veel succes met het nieuwe boek en het allerbeste in 2013 voor u en uw dierbaren!

Lien Desmet zei

Really nice blogpost! Een oprecht verhaal. Mooie zaken gerealiseerd, maar ook spannende nieuwigheden in het vooruitzicht. Bij deze wens ik jou, je gezin, je boek, je Pixular, ... een prachtig nieuw jaar vol uitdagingen en ook ... iets meer tijd. Dit nieuwe jaar mag 13 maanden duren ;-)